Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Honderden Europese milieueconomen verzamelen zich jaarlijks om de nieuwste inzichten op het vakgebied en de beleidsrelevantie ervan te bespreken. Enkele impressies van wat er dit jaar de revue passeerde.

Van 26 tot 29 juni 2019 vond het 24ste Europese congres van de milieueconomen plaats in Manchester, UK. Het begon in de prachtige Whitworth Hall met een welkomstreceptie, waar alle (ongeveer) 800 deelnemers elkaar konden treffen.

Tijdens het congres konden er sessies met allerlei milieueconomische onderwerpen bezocht worden. Denk aan meer methodologisch gerichte sessies zoals choice modelling en game-theoretical modelling, maar ook sessies specifiek toegespitst op onderwerpen als water en klimaatverandering, de waardering van ecosysteemdiensten en onder andere een flink aantal sessies over plastic en afval. Opvallend was dat er dit jaar veel sessies over gedrags- en experimentele economie werden aangeboden, die dan ook heel goed bezocht werden. Daarnaast was er tijdens elke parallelsessie ook een policy session gepland, waar beleidsmakers en onderzoekers elkaar troffen voor een beleidsgerichte discussie over specifieke onderwerpen. Zo werd er gediscussieerd over de Sustainable Development Goals (SDGs) en de rol van milieueconomen hierin, een klimaatneutraal Europa, de rol van technologie in het bereiken van onze klimaatdoelen, de rol van natural capital accounting, en meer. Tijdens de workshop die de dag vóór het congres werd gegeven lag de focus op gedragseconomie en experimenten, en hoe deze meegenomen kunnen worden in beleidsontwikkelingen. 

Nieuw dit jaar waren de egg-timer sessies die al bij het World Congress in 2018 in Gothenburg werden geïntroduceerd. In deze sessies wordt degenen die hun paper presenteren gevraagd dit binnen 10 minuten te doen, waarbij een paar minuten zijn gereserveerd voor vragen en discussie. Deze sessies waren meteen na de plenaire lezingen gepland en werden daardoor goed bezocht. De beperkte presenteertijd resulteerde in bondige presentaties met een duidelijke take-home message, die daardoor erg nuttig en interessant waren om bij te wonen.

De plenaire lezingen werden dit jaar gegeven door, om te beginnen, de Nederlander Daan van Soest, over payment for ecosystem services schemes in Afrika. Hij vertelde ons over een herbebossingsproject in het noorden van Ghana en Burkina Faso, en ging in op de financiële incentives voor het management van dit project. Op vrijdag werd de lezing gegeven door Katrin Millock, die ons vertelde over migratie en de veranderingen daarin gezien de huidige klimaatverandering. Zij leidde ons door de huidige staat van de wetenschap op dit vlak heen, riep veel vragen op, en heeft daarmee mogelijk ons milieueconomen geïnspireerd om aan de slag te gaan met dit onderzoeksgebied. Zaterdag vertelde Lucas Bretschger ons over ‘decoupling reconsidered’. Hij suggereerde dat inzichten uit de endogene groeitheorie moeten worden gebruikt om aan te tonen dat het bereiken van het doel van 2 graden haalbaar is.

Verder start de EAERE organisatie dit jaar met het fellows programma, dat werd afgetrapt door het uitreiken van awards aan alle vorige directeuren van de EAERE-organisatie, onder wie bijvoorbeeld Aart de Zeeuw. Ook de Nederlanders Ton van den Bremer en Arjen Hoekstra kregen een award uitgereikt. Ton van den Bremer voor zijn excellente dissertatie over Prudence and Precaution for Natural Resource and Climate Uncertainty en Arjen Hoekstra voor zijn project grant EARTH@LTERNATIVES.

Ook het prachtige galadiner in de kathedraal van Manchester zullen de deelnemers zich zeker herinneren. Nieuw was er in het sociaal programma ook de eerste 5k run, georganiseerd door onder anderen Erik Ansink van de Vrije Universiteit Amsterdam. Een groepje economen nam dan ook op vrijdag om 7 uur ‘s ochtens deel aan dit – volgens EAERE President Elect Christian Gollier onverwacht competitieve - evenement.


Deze impressies werden opgetekend door twee deelnemers aan het congres, Liselotte Hagedoorn en Julia Blasch van het Instituut voor Milieuvraagstukken, Vrije Universiteit Amsterdam. Het programma van het congres, met een overzicht van alle presentaties, is nog te vinden op http://www.eaere-conferences.org/index.php?p=135. Voor meer informatie over specifieke papers of lezingen kan men het best contact opnemen met de desbetreffende auteur(s) of spreker(s).

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat