Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Onder de titel 'Is groene innovatie beïnvloedbaar?' heeft het CPB onderzoek gedaan naar de richting van technologische verandering binnen de energiesector. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen innovaties op het gebied van fossiele energie enerzijds en hernieuwbare energie anderzijds.

De CPB-steekproef bevat 7000 Europese bedrijven met innovaties in één of beide typen energie gedurende de periode 1978-2006. In de analyse onderscheidt het CPB de keuze voor één van de twee typen innovatie aan de ene kant en de omvang van het gekozen type innovatie aan de andere kant.

De resultaten laten zien dat de keuze voor een bepaald type innovatie (fossiel of hernieuwbaar) wordt bepaald door de prijs van fossiele brandstoffen en de marktomvang van het gekozen type energie. Dit geldt eveneens voor de omvang van het gekozen type innovatie, maar hierbij speelt de reeds opgebouwde expertise in het verleden ook een belangrijk rol. Meer expertise leidt tot meer innovatie.

Verder ziet het CPB een belangrijk onderscheid tussen (relatief kleine) bedrijven die zich specialiseren binnen één type, versus (relatief grote) bedrijven die beide typen innovatie ondernemen. Gespecialiseerde bedrijven volgen het zojuist geschetste patroon, terwijl de richting van innovatie in de andere groep bedrijven enkel door de opgebouwde expertise wordt beïnvloed.

Deze resultaten hebben tenminste twee implicaties voor beleid dat ambieert om innovatie van fossiele naar hernieuwbare energie toepassingen te sturen. Op de eerste plaats beïnvloedt generiek beleid – gericht op het vergroten van de markt voor hernieuwbare energie en het verhogen van de fossiele brandstof prijzen – alleen de innovatie(keuze) van kleine, gespecialiseerde bedrijven. Op de tweede plaats lijken geoormerkte innovatiesubsidies meer effectief om grote niet-gespecialiseerde bedrijven tot hernieuwbare energie-innovaties te stimuleren. Zulke subsidies kunnen van tijdelijke aard zijn, totdat er voldoende expertise is opgebouwd waarop deze bedrijven zelf kunnen voortborduren.


 

De Engelstalige publicatie kan worden gedownload van de website van het CPB: klik hier.

Nadere info: Joëlle Noailly (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Roger Smeets (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).  

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat