Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

In zijn artikel "Energieakkoord en ETS: Oude kolencentrales mogen niet dicht" verdedigt universitair hoofddocent Edwin Woerdman het voorlopige besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de sluiting van vijf kolencentrales, zoals overeengekomen in het SER Energieakkoord, te blokkeren. Onze welvaart is echter wel degelijk gediend met het sluiten van de kolencentrales.

In 2016 en 2017 sluiten volgens het Energieakkoord vijf oude kolencentrales uit de jaren tachtig. De energiebedrijven zijn hiermee akkoord gegaan, want er zijn veel te veel centrales in Nederland om stroom op te wekken. De afgelopen jaren hebben de energiebedrijven ieder voor zich zoveel centrales bijgebouwd dat ze nu met de gebakken peren zitten. Door het zelf gecreƫerde overaanbod valt aan stroomproductie geen droog brood meer te verdienen.

Verstandig besluit van de energiebedrijven om dan juist de oude kolencentrales te sluiten. Milieu en economie kunnen niet mooier samengaan, want niks is zo vies als kolenstroom. Het versneld sluiten van die oude centrales verlost ons van tientallen vroegtijdige sterfgevallen en tienduizenden ziektedagen in de periode 2016-2021. Kolenstroom maakt ziek, vanwege de miljoenen kilo's stikstof- en zwaveloxiden die jaarlijks uit de schoorstenen komen, en als fijnstof neerdwarrelen waar mensen hun longen vullen.

De Autoriteit Consument en Markt heeft deze en andere schade door kolencentrales maar beperkt becijferd, en komt tot de conclusie dat de vermeden schade lager zou dan de 2,5 euro per jaar die huishoudens in Nederland gedurende zes jaren meer voor hun stroom zouden moeten betalen.

De sluiting is vooral ook goed om klimaatverandering tegen te gaan. Door het sluiten van vijf oude kolencentrales zou Nederland in de periode 2016-2021 liefst 28 miljard kilo minder CO2 uitstoten. Dat is een nooit vertoonde klapper in het Nederlandse klimaatbeleid.

Woerdman betoogt dat dit geen echte CO2-reductie zou zijn. De energiebedrijven hebben namelijk te maken met een Europees emissieplafond, en nu zouden ze elders in Europa dan weer kolencentrales kunnen bouwen, waardoor de netto baten voor het klimaat nihil zouden zijn. De redenering gaat mank, want in heel Europa is thans de stroommarkt er niet naar om nieuwe centrales te gaan bouwen.

De Autoriteit Consument en Markt gaat nog een stap verder, en stelt - zonder de Nederlandse consument daarnaar gevraagd te hebben - dat er voor Nederlanders weinig welvaartswinst te boeken valt door de CO2-reductie. Klimaatverandering is namelijk een globaal probleem, dus iedere wereldbewoner profiteert en Nederlanders daarmee maar een beetje. Dat geldt ook bij de door Woerdman gesuggereerde optie dat de energiebedrijven tegelijk met de sluiting hun emissierechten zouden afstaan.

Voor wie het klimaat wil redden zijn de regels van de Autoriteit Consument en Markt nogal benepen. Gelukkig zijn partijen daarom nog volop bezig om toch tot een goede oplossing te komen: het sluiten van de oude kolencentrales.


 

Nadere inlichtingen: Joris Wijnhoven -- Campagneleider klimaat en energie Greenpeace Nederland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T +31 (0)20 5249 54, Twitter @JorisW_GP

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat