Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Vier scenario’s voor duurzame bio-economie 2030

In december 2014 publiceerde de Commissie Corbey de conceptversie van haar ‘Visie op een duurzame bio-economie in 2030’. Ter voorbereiding op de stakeholderbijeenkomst hierover, heeft CE Delft een roadmap opgesteld met vier toekomstscenario’s waarin de mate van globalisering en de rol van de overheden en het bedrijfsleven variëren. De vier scenario’s zijn:

  • Energieke samenleving
  • Multinationals aan kop
  • Zelfvoorzienende EU
  • Biobased Kyoto

Ze zijn inhoudelijk en visueel uitgewerkt op het gebied van beleidsinzet (welke beleidsinstrumenten zijn te verwachten), herkomst van biomassa (uit Nederland, uit de EU of van buiten de EU), verdeling qua inzet over de energiesector, transportsector en chemiesector, focus van innovatie (is deze bijv. sterk gericht op efficiëntieverbeteringen of ligt er een sterke nadruk op innovatie in de chemie?)

Het rapport is te downloaden via www.ce.nl. Meer informatie: Anouk van Grinsven (CE Delft), 015-21502150 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Tekstboek ecosysteemdiensten

Bij Cambridge University Press verscheen onlangs het boek 'Ecosystem Services, From Concept to Practice', onder redactie van Jetske Bouma en Pieter van Beukering. Het is bedoeld als studieboek en tekstboek voor iedereen die met het begrip ecosysteemdiensten aan de slag wil. Het gaat in op definities en op methoden om ecosysteemdiensten te meten en te waarderen, maar ook op manieren waarop het begrip kan worden toegepast in het beleid, ondermeer in de vorm van marktconforme instrumenten en 'payments for ecosystem services'. Voor meer informatie over dit boek zie http://www.cambridge.org/nl/academic/subjects/life-sciences/natural-resource-management-agriculture-horticulture-and/ecosystem-services-concept-practice?format=HB.


Potentieel voor 'groene' belastingen in Nederland

In een recent rapport voor de Europese Commissie wordt gekeken naar het potentieel voor milieuvriendelijke fiscale hervormingen in 14 lidstaten, waaronder Nederland. Als opties voor Nederland worden ondermeer genoemd de verhoging van accijnzen op sommige brandstoffen (waaronder diesel), herintroductie van de vliegbelasting, de verpakkingenbelasting en de belasting op waterwinning, de invoering van een belasting op delfstoffen als zand, grind, mergel en leisteen, en een heffing op luchtverontreiniging door SOx, NOx en PM10. Het geschatte potentieel aan extra inkomsten uit milieubelastingen tegen 2025 wordt geschat op ruim 9 miljard euro, waarmee ruimte kan ontstaan voor de verlaging van andere belastingen. Het rapport is te vinden op http://www.eunomia.co.uk/reports-tools/environmental-fiscal-reform-potential-in-14-eu-member-states/.


Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat