Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Introductie

De Nieuwsbrief Milieu & Economie is een laagdrempelig, informerend, attenderend, Nederlandstalig platform voor actueel milieueconomisch onderzoek en milieueconomische ontwikkelingen in het beleid – publiek en privaat. Ook bijdragen over belangrijke beleidsadviezen worden opgenomen.

De Nieuwsbrief bestaat sinds 1986. Tegenwoordig verschijnen de artikelen op deze website. Vijf maal per jaar wordt de Nieuwsbrief per e-mail verstuurd naar degenen die zich daarvoor aangemeld hebben. Momenteel bevat het abonneebestand ruim 500 e-mailadressen. De lezers van de Nieuwsbrief zijn werkzaam bij overheid, bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties. Het gaat zowel om economen als om niet-economen met milieueconomische belangstelling. Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Meld u dan aan via het menu in de rechterkolom!

CPB en PBL analyseerden en rekenden Verkiezingsprogramma’s door

Op 22 november 2023 vonden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Ter voorbereiding op deze verkiezingen hebben acht politieke partijen (VVD, D66, GroenLinks-PvdA, CDA, ChristenUnie, Volt, JA21 en SGP) hun verkiezingsprogramma door het CPB laten doorrekenen op budgettaire en economische gevolgen van de beleidsvoorstellen. De resultaten heeft het CPB gepubliceerd in ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’.

VVD, D66, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie en Volt hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun verkiezingsprogramma door het PBL te laten analyseren op de effecten op de leefomgeving (mobiliteit en bereikbaarheid, landbouw en natuur en klimaat en energie). De resultaten van die analyses zijn vastgelegd in de PBL-publicatie ‘Analyse Leefomgevingseffecten Verkiezingsprogramma’s 2023-2027’.


Afscheidsrede Ad van Wijk met nieuw boek 'Groene energie voor iedereen'

Op vrijdag 27 oktober j.l. heeft Ad van Wijk afscheid genomen als professor van de TU Delft. Hij presenteerde daarbij zijn nieuwe boek 'Groene energie voor iedereen - hoe waterstof en groene energie onze toekomst dragen'. Zijn boodschap is dat de aarde (met zijn woestijnen en oceanen) zo'n groot potentieel aan duurzame energie heeft dat groene energie voor voor iedereen haalbaar is. Klik hier voor nadere informatie. 


SER start videoreeks over brede welvaart

In een column geeft SER-voorzitter Kim Putters aan dat de vernieuwde doelstelling van de SER is dat het streeft naar breed gedeelde welvaart, in een land waarin niemand achterblijft, waarin de economie duurzaam kan groeien en waarin we proberen de schade in onze leefomgeving te herstellen en verdere schade te voorkomen. Daarbij kijken we niet alleen naar het hier en nu, maar ook naar later en elders. Want onze leefstijl en economie hebben impact op toekomstige generaties en op mensen elders in de wereld. "Het zijn donkere dagen voor de wereld. Maar het streven naar brede welvaart is een baken van licht". Aldus de SER-voorzitter in zijn column. Ook heeft de SER een videoreeks over brede welvaart gelanceerd. In deze videoserie spreekt Kim Putters met bewoners, ondernemers en vrijwilligers in de regio over brede welvaart. "Zij pakken de handschoen nú al op om niet alleen te focussen op de materiële zaken, maar ook stil te staan bij hoe we duurzaam kunnen leven en hoe we voor elkaar zorgen. Hoe leven, werken en zorgen we met elkaar in het jaar 2040?". 

Aanmelden nieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi

Redactieadres

J.F. (Jan) Brusselaers
Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM)
Vrije Universiteit
De Boelelaan 1087
1081 HV Amsterdam

 
 

Wie zijn er op bezoek?

We hebben 329 gasten en geen leden online

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat